December 15 2020

Nowe narzędzia oparte o sztuczną inteligencję (AI) pomogą usprawnić przepływ pracy, oferując twórcom rozwiązania, których potrzebują bez konieczności wykonywania ręcznych, często żmudnych zadań.

NOWY JORK, NY - 15 grudnia 2020 r. — Skylum z radością ogłasza, że nowy, rewolucyjny program do edycji zdjęć dla twórców wszystkich poziomów o nazwie LuminarAI wejdzie do sprzedaży 15 grudnia 2020 roku. LuminarAI posiada szereg technologii napędzanych przez sztuczną inteligencję, które pomagają zautomatyzować procesy, bez utraty owego wyjątkowego charakteru, jaki może nadać tylko człowiek.

Oferując alternatywę dla tradycyjnego podejścia, jakie prezentują tradycyjne fotoedytory, LuminarAI daje twórcom przepływ pracy napędzany przez sztuczną inteligencję, zapewniając łatwość obsługi i brak krzywej uczenia się dla artystów. Oznacza to, że ręczne i żmudne zadania staną się domeną przeszłości.

„Nasze podejście do sztucznej inteligencji jest zgodne z podejściem najlepszych umysłów w tej dziedzinie. To, co odróżnia Skylum, to nasze zorientowane na człowieka zastosowanie tej niesamowicie potężnej technologii. Z mojego doświadczenia wynika, że tylko 30% naszego czasu poświęcamy na bycie kreatywnym," mówi Alex Tsepko, Dyrektor generalny w Skylum. „LuminarAI wykorzystuje sztuczną inteligencję, aby odwrócić te wskaźniki. Stworzyliśmy LuminarAI, aby ludzie mogli skupić się na wynikach i zdjęciach i nie martwić się tak bardzo o proces edycji”.

Wyrafinowany przepływ pracy, który pomaga twórcom dotrzeć do mety
Nowy system szablonów automatycznie skanuje każde zdjęcie, znajdując temat i problematyczne obszary, a następnie rekomenduje szablony, które stanowią wyzwanie dla kreatywności artysty, pomagając mu jednocześnie w realizacji wspólnych zadań. Artyści mogą następnie wybrać wykorzystanie szablonu, dopasować go do własnych potrzeb lub pominąć ten proces i edytować go ręcznie.

W trakcie całego procesu edycji LuminarAI inteligentnie wie, gdzie zastosować każdy efekt, pozwalając artystom na wzmocnienie obrazu bez żmudnej, ręcznej pracy. Twórcy wszelkiej maści – fotografowie, projektanci, artyści cyfrowi i osoby przekazujące informacje – mogą korzystać z tego, co oferuje LuminarAI.

„Wbudowany w funkcję szablonów asystent AI, dzięki 3D depth mapping, widzi relacje pomiędzy wszystkimi elementami na zdjęciu. Szablony są projektowane z pomocą wielu cenionych fotografów i fotoedytorów, aby osiągnąć bardzo konkretne modyfikacje i ulepszenia poszczególnych elementów obrazu", relacjonuje Dima Sytnik, Dyrektor ds. Produktów w Skylum. „W niecałe dwie minuty twórcy mogą przejść od nieprzetworzonego obrazu do 10 lub więcej bogato wyrenderowanych punktów początkowych, będących doskonałą bazą do projektów".

Narzędzia AI pomagające artystom realizować ich ambicje twórcze
Wszystkie narzędzia napędzane przez AI zostały intensywnie przebadane i opracowane przez Skylum. Firma ściśle współpracowała z grupą profesjonalnych fotografów, aby upewnić się, że produkt spełni potrzeby każdego użytkownika.

„Uwielbiam używać Luminar z powodu potężnych funkcji, których osiągnięcie zajęłoby mi dużo więcej czasu”, pisze Albert Dros, fotograf krajobrazu. „Nowe narzędzia w LuminarAI pozwalają mi na dodanie atmosfery w subtelny sposób za pomocą zaledwie kilku kliknięć. Narzędzia, takie jak Supercontrast, pozwalają mi kontrolować kontrast w moich zdjęciach, natomiast narzędzia kolorystyczne LuminarAI pozwalają mi bardzo szybko dostosować kolory”.

Zbudowany dla początkujących i profesjonalistów LuminarAI oferuje coś dla każdego. Narzędzia portretowe, takie jak BodyAI pozwalają twórcom kształtować ciało obiektu, zwiększając lub zmniejszając jego objętość w realistyczny sposób. Oczy mogą zostać przekształcone za pomocą IrisAI, co pozwala artystom na zmianę koloru tęczówki lub dodanie migoczącego światła. FaceAI i SkinAI kładą nacisk na dopracowanie szczegółów twarzy obiektu, jednocześnie oferując opcje redukcji przebarwień i połysku.

W kwestii pejzażu SkyAI pozwala artystom odkrywać niebo jak nigdy dotąd, automatycznie rozpoznając je na obrazie i oferując różne zamienne modyfikacje, aby stworzyć naprawdę niezapomniane zdjęcie. AtmosphereAI umożliwia artystom dodawanie realistycznych efektów, takich jak mgła, rozmycie i opary, jednocześnie automatycznie rozpoznając inne elementy obrazu.

Wszystkie zdjęcia mogą korzystać z narzędzia LuminarAI AccentAI, które w inteligentny sposób wzbogaca zdjęcia za pomocą AI. Wreszcie, CompositionAI pomoże artystom osiągnąć idealny kadr dla ich obrazu, sugerując najlepsze kadrowanie oparte na złotych zasadach kompozycji zdjęć, jak zasada tercji.

LuminarAI jest dostępny zarówno jako samodzielna aplikacja, wtyczka do Lightroom Classic i Photoshopa, jak i rozszerzenie do Apple Photos. Będzie dostarczany od 15 grudnia 2020 roku i jest już dostępny w przedsprzedaży. Aby uzyskać więcej informacji, odwiedź skylum.com/luminar-ai.

O oprogramowaniu Skylum
Skylum to globalna firma zajmująca się technologiami obrazowania, która koncentruje się na tworzeniu narzędzi ułatwiających twórcom realizację zadań. Platforma Luminar Skylum uwalnia kreatywność poprzez innowacyjne wykorzystanie zautomatyzowanego i inteligentnego przetwarzania obrazu, które w dalszym ciągu pozwala artyście na pełną kontrolę nad produktem końcowym. Skylum otrzymał nagrodę Red Dot Award, nagrodę Apple’s Best of Year, „Best Imaging Software„ przyznawaną przez TIPA i EISA, a także kilka innych najlepszych nagród branżowych. Aby dowiedzieć się więcej o Skylum, odwiedź http://skylum.com.

Napisz do nas

Anastasia Sliusarenko

Head of PR&Communications

Luminar AI na nowo odkrywa przed kreatywnymi artystami doświadczenia związane z edycją zdjęć(11)