Deze week hebben we contact met Aiyush Pachnanda, een in Londen gevestigde documentairefotograaf en Skylum Ambassadeur.

Hoewel hij nog aan het begin van zijn carrière staat, heeft Aiyush Pachnanda al veel aandacht gekregen voor zijn unieke, inzichtelijke werk dat zich richtte op verschillende Londense subculturen - met name de tattoo-cultuur. Gezien de unieke uitdagingen van veel van zijn onderwerpen, was ik benieuwd hoe hij een opname benadert en, daarna, de bewerking ervan.

Wat doet jouw creatieve vuur ontvlammen?

"Ik vind het gewoon leuk om in een moment te zijn, daar iets te vinden dat me echt interesseert en het beste kader te vinden om dat moment te delen en te archiveren", zegt Aiyush. “Neem iets eenvoudigs, zoals duiven die over straat vliegen. De meesten denken er niet over na, maar ik zoek op dat gewone moment naar iets cools en probeer daar een verhaal te vinden."

Als ik Aiyush vraag of het vinden van interessante dingen op gewone momenten altijd zijn creatieve vonk is geweest, vertelt hij me: "Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in verhalen. Op de universiteit volgde ik een Creatieve Media cursus dat betrekking had op filmmaken, geluidsontwerp, fotografie en public relations. Op dat moment lag mijn focus niet op fotografie. Maar tijdens een saaie stage begon ik te fotograferen met mijn iPhone of heel oude DSLR's om creatief actief te blijven. In de loop van de tijd heb ik geleidelijk verschillende fotografische formaten verkend, zoals film en vervolgens digitale camera's van groot formaat. En van daaruit en ik verder gegaan.”

Makersprofiel: Aiyush Pachnanda | Skylum Blog(2)

Stel het uiteindelijke frame voor

Alle fotografen benaderen hun onderwerpen op een andere manier. Als ik Aiyush vraag waar hij aan denkt bij het samenstellen van een foto, deelt hij deze stappen.

“Het eerste dat ik doe, is naar de geometrie in het frame kijken. Ik probeer elementen te elimineren die afleidend zijn, of zoek die elementen die ik kan gebruiken om het onderwerp op een boeiende manier in beeld te brengen. Ik ben op zoek naar een minimalistisch frame waardoor het onderwerp opvalt.

“Vervolgens wil ik bij het fotograferen van mensen altijd hun ogen scherp houden. Het is altijd heel opvallend als je naar iemands ogen kijkt. Ik merk dat de ogen de kijker boeien, waardoor ze niet worden afgeleid door andere elementen in het frame.

“Tot slot zoek ik naar juxtaposities van de verschillende elementen binnen het frame die ofwel opvallende contrasten creëren of het beeld meer samenhang geven. Ik hou vooral van buitengewone elementen, zoals een man die zijn hond op zijn schouders draagt bij een protest. Ik wil het verhaal van die man weten en het vastleggen."

Getatoeëerde huid bewerken

Aiyush staat bekend om zijn afbeeldingen met mensen met tatoeages, met name tatoeages op het gezicht. Dit onderwerp biedt een aantal unieke bewerkingsuitdagingen en Aiyush deelt hoe hij deze bewerkingen benadert.

“Allereerst vermijd ik het gebruik van LUT's bij het bewerken van een getatoeëerde huid, omdat bepaalde inktkleuren er in een bepaald licht echt vreselijk uit kunnen zien. Hoewel ik dit altijd van plan ben tijdens het fotograferen, kan er niet altijd rekening mee worden gehouden bij de opname en zijn LUT's een te breed penseel om voor dit soort correctie te gebruiken.

“Ik begin graag met een zeer saaie afbeelding om me te helpen deze moeilijke inkten te beheren voordat ik creatief word. Om die saaie afbeelding te krijgen, pas ik de schaduwen en hoogtepunten aan, en trek ik beide naar een plek waar de afbeelding vanuit het perspectief van contrast en toon zeer gelijkmatig is.

“Daarna focus ik weer op de ogen. Dit is vooral belangrijk bij het bewerken van mensen met gezichtstatoeages, die vaak vrij donker zijn. Geplaatst in een minimalistisch frame, is het heel gemakkelijk voor de tatoeage om het focuspunt te worden, en niet de persoon. Om dit probleem op te lossen, zorg ik er altijd voor dat de ogen lichter zijn dan de tatoeages, waardoor de aandacht van de kijker weer op de ogen wordt gericht.

“Mensen hebben over het algemeen een zeer vastgestelde mening over tatoeages, vooral tatoeages op het gezicht. Als de ogen verloren gaan tijdens de bewerking, kan het onderwerp er dreigend uitzien, wat die meningen versterkt. Een van mijn doelen voor dit werk is om mensen ertoe te brengen hun vooroordelen over tatoeages opzij te zetten en in plaats daarvan de unieke persoon te zien die ervoor kiest ze te dragen. Dat is het verhaal dat ik probeer te bereiken met deze beelden."

Makersprofiel: Aiyush Pachnanda | Skylum Blog(3)

AI als een tool voor zakelijke efficiëntie

Hoewel hij goed bekend is met Luminar 4, begint Aiyush net te experimenteren met LuminarAI. Op basis van wat hij tot nu toe heeft gezien, ziet hij AI als een unieke kans.

“Hoewel ik net begonnen ben om LuminarAI onder de knie te krijgen, ben ik geïnteresseerd in de mogelijkheden voor batchverwerking die worden geboden door tools zoals Templates en Sync Adjustments", zegt Aiyush.

“Iedere bewerker heeft vooraf ingestelde instellingen die zeker handig kunnen zijn. Maar deze moeten voor iedere foto in de batch worden aangepast. Zoals ik het begrijp, gebruikt Sync Adjustments AI om elke foto in een batch te bekijken en de manier waarop de Template wordt toegepast aan te passen, zodat elke uiteindelijke afbeelding deel uitmaakt van een samenhangend geheel. Ik doe dit nu met de hand, maar de AI kan me veel tijd besparen, wat vooral belangrijk is wanneer ik veel opnames heb en er een groot aantal bewerkingen moet worden gedaan."

Als ik vraag hoe hij de tijd zou besteden die AI hem helpt te besparen, denkt Aiyush meteen aan investeren in communicatie met cliënten.

“Naarmate meer mensen mijn werk leren kennen en waarderen, doen zich meer kansen voor. Als ik me verdiept in het bewerken, kan ik mijn inbox niet altijd de aandacht geven die het verdient. Hoewel een volle inbox een groot probleem is, zorgt het ook voor veel druk om te reageren.

Als AI kan helpen mijn tijd bij het bewerken te verkorten en me meer tijd kan geven om zinvol contact te maken met huidige en toekomstige cliënten, geeft het me veel ruimte om te ademen en te focussen, terwijl het me ook helpt mijn bedrijf op te bouwen. Dit zal zowel professioneel als persoonlijk van groot belang zijn."

Tot slot nog wat advies

Voor degenen die hun fotografie willen verbeteren, heeft Aiyush nog wat belangrijk advies:

“Ga nooit de deur uit zonder camera, of het nu je telefoon is of een grote DSLR. Stel je voor dat je altijd op zoek bent naar eenvoudige afbeeldingen die je gelukkig maken. Als je dit doet, zul je na verloop van tijd een verfijnd smaakpalet ontwikkelen en tegelijkertijd je vaardigheden aanscherpen terwijl je je klaarmaakt voor de volgende stap voorwaarts."

Om meer werk van Aiyush te bekijken, ga naar zijn Instagram en portfolio.

Makersprofiel: Aiyush Pachnanda | Skylum Blog(4)

Ervaar de kracht van Luminar Neo

Probeer gratis Probeer gratis
Makersprofiel: Aiyush Pachnanda | Skylum Blog(6)

Geavanceerde maar gebruiksvriendelijke foto-editor

bekijk opties